Arhiva novosti


Obavezno postavljanje dilatacionih lajsni u većim prostorijama

Poštovani kupci ako lepite pločice u velikim prostorijama, lokalima, proizvodnim halama obavezno je postavljanje dilatacionih lajsni na određenu dužinu odnosno širinu.Dilataciona lajsna je u stvari razmak od nekoliko milimetara koja služi za normalno funkcinisanje podnih površina veće kvadrature na duži vremenski period.Majstorskim žargonom rečeno to znači da pločice mogu da "rade".Širinu fugne između pločica i širina između svake naredne dilatacione lajsne mora da izračuna vaš arhitekta.Razmak između svake dilatacine lajsne odeđuje više faktora,da li su pločice manjeg ili većeg formata,da li su pločice keramičke,granitne ili porcelanske,da li lepite lepkom za pločice ili starom metodom lepljenja cementnim mlekom direktno na cementnu košuljicu.
Ukoliko ne postavite dilatacione lajsne postoji velika mogućnost da se vaše pločice posle nekog vremena odvoje od podloge na kojoj su bile zalepljene.
VAŠ ORNAMENT TIM

Obavezno prekontrolisati pločice pre lepljenja

Poštovani kupci i majstori molimo vas da pre lepljenja pločica obavezno prekontrolišete pločice.Na kutijama pločica proverite da li sve imaju iste oznake kalibra(radne veličine) i oznake nijanse.Ako su na kutijama iste oznake izvadite iz 2-3 kutije pločice i poslažite na pod,ako nema nikakvih nedostataka na njima počnite sa lepljenjem .
Ovo je vrlo bitno zbog mogućih reklamacija,velika većina proizvođača pločica prihvata reklamaciju na svojim proizvodima pod uslovom da nisu lepljene na zid ili na pod.
Postupak koji smo opisali ispisan je takođe na većini fabričkih pakovanja odnosno kartona.
Keramičke pločice su proizvodi koji se proizvode na milione kvadrata,sam proizvod se peče na visokim temperaturama preko 1200 Celzijusa te prilikom pečenja usled razlike u temperaturi od par stepeni može doći do razlike na nijansi pločice.
Takođe fabrike proizvode ograničene serije pojedinih proizvoda,npr. 15 000 m2 crvenih pločica.U toj seriji od 15 000 m2 ne sme biti razlike u veličini i nijansi,ali kad ista fabrika počne da proizvodi kasnije (posle par meseci) crvene pločice one će biti različite u odnosu na prvu seriju.
Razlika na prvi pogled možda nije velika,vidi se tek nakon postavljanja na zid ili pod ali je onda već kasno.Zato smo objasnili na početku teksta da obavezno pregledate oznake na kutijama pločica.
Nadamo se da će ovo objašnjenje smanjiti ili ukloniti moguće probleme
VAŠ ORNAMENT TIM 

Obavezna pauza od 24 h pre fugiranja

Nakon lepljenja keramičkih pločica na zid ili na pod obavezno je sušenje podloge(preporuka min.24 sata) pre fugiranja.U samom lepku za pločice nalazi se dosta cementa sa aditivima, samom cementu je potrebno sušenje od 24 h inače će zid ostati vlažan i to može promeniti boju vaše fug mase.To u praksi izgleda ovako,ako ste na primer kupili crvenu fug masu i ako je podloga i dalje vlažna ,crvena fug masa može da požuti ili da dobije obrise bele boje kao šalitra na cigli.Veliki je problem kasnije izvaditi takvu fug masu iz fugni ,obično se oštete rubovi pločica.
Ako ste odlučili da sami postavljate pločice i fugirate u vašem kupatilo ,bitna napomena za početnike ja da u kantu prvo stavite vodu ,a zatim sipate prah odnosno fug masu i zatim mešanjem postignete željenu gustinu (nikako obrnuto fug masa pa na nju vodu)
Ovo je bitno iz razloga što obrnuti proces može promenuti željenu nijansu vaše fug mase.

Preporučena širina fugni za keramičke pločice

Poštovani KUPCI,prilikom postavljanja KERAMIČKIH,GRANITNIH I PORCELANSKIH podnih ili zidnih pločica molimo  vas da obratite pažnju na širinu fugne između pločica zbog mogućih problema prilikom lepljenja.Preporuka naše firme kao i domaćih i stranih proizvođača je da fugnu radite od minimum 3 mm na zidu i 4 mm na podu.
Postavljanje pločica bez fugni radite na vašu odgovornost ,kod takvog postavljanja mogući su problemi prilikom lepljenja pločica(moguće odstupanje u dimenzijama pločica,blaga zakrivljenost pločice po dijagonali) Pločice čak i u prvoj klasi po JUS-u i EVROPSKOM STANDARDU imaju dozvoljeno odstupanje od 0,5 % od ukupne širine ili dužine.
Primer:
Ako imate pločicu 330 x 330 mm,dozvoljeno odstupanje je 1,65 mm po širini pločice.
Postavljanje pločica bez fugni je moguće samo kod proizvođača koji to izričito dozvoljavaju,tj kod pločica koje nemaju nikakvih odstupanja u dimenziji i čija je preciznost u mikromilimetrima.Postoje 2-3 evropska proizvođača ovog tipa ,ali su takvi proizvodi dosta skuplji od redovnih proizvoda.
Nadamo se da ćemo ovim informacijama pomoći i smanjiti moguće probleme oko postavljanja pločica.
VAŠ "ORNAMENT" TIM